Rent a Car

Rent a Car in Baia Mare, Maramures

Blog: Categorii

Electric cars versus conventional cars in rent a car
Published on 10/21/2023 in About...

In ultimii ani ni se spune frecvent in media ca achizitionarea de vehicule electrice ofera numeroase beneficii insa rar auzim ca exista si unele dezavantaje in comparatie cu automobilele conventionale pe combustibili fosili (benzina, motorina sau gaz). Potentialii cumparatori de masini electrice isi pun frecvent intrebarea daca sa achizitioneze un vehicul electric, un vehicul electric hibrid plug-in sau o masina cu motor pe benzina, cele diesel aproape iesind cumva deja din discutie. Binenteles ca si pentru noi ca si proprietari de companie de inchirieri de masini/autoturisme – rent a car este de foarte mare actualitate aceasta intrebare. Asa incat in cele ce urmeaza vom incerca sa cautam, gasim si sa aducem argumente pro si contra variantei de a achizitiona sau nu in flota noastra de autoturisme masini electrice necesare in scopul inchirierilor de masini Baia Mare – inchirierilor auto Baia Mare – rent a car Baia Mare, iar la final asteptam si parerile voastre, ale clientilor in comentarii. Aceste pareri cu siguranta ne vor ajuta si in luarea deciziei de achizitionare sau nu de vehicule elctrice, atat de mediatizate si promovate in acest moment.

Argumente pro

1. Masinile electrice sunt eficiente din punct de vedere energetic

Eficienta energetica se refera la cantitatea de energie din sursa de combustibil care este transformata in energie reala pentru alimentarea rotilor unui vehicul. Specialistii in acest domeniu ne spun ca “masinile electrice sunt mult mai eficiente decat vehiculele conventionale deoarece bateriile lor convertesc intre 59 si 62% din energia in miscare a vehiculelor, in timp ce vehiculele alimentate cu alt combustibil convertesc doar intre 17 si 21%”. Ceea ce inseamna ca incarcarea unei baterii a unui vehicul electric rezista mai mult la alimentarea autovehiculului decat umplerea rezervorului unui autoturism la o pompa de combustibil conventional (benzina, motorina sau gaz). Aceasta eficienta ar reprezenta un plus si pentru clientii nostri in cazul inchirierii de autoturisme Baia Mare – inchirieri masini Maramures deoarece consumul de carburanti, intrand in cheltuiala acestora, este important sa fie la costuri cat mai mici pentru ei.

2. Masinile electrice reduc emisiile de noxe

Datorita accelerarii masive a incalzirii globale a atmosferei Terei in ultimele decenii, se impune o reducere imediata a emisiilor de carbon la nivel mondial, aici contribuind inclusiv utilizarea cat mai redusa a combustibililor conventionali. Deoarece functioneaza cu o baterie reincarcabila, utilizarea unei masini electrice nu creeaza emisii de gaze de evacuare, emisii ce reprezinta o sursa majora de poluare in intreaga lume. In plus, bateria reincarcabila a masinilor electrice inseamna mult mai putini bani cheltuiti pe combustibil, iar asta inseamna ca toata energia poate fi furnizata din plan intern (si adesea prin resurse regenerabile, cum ar fi sistemele de panouri solare - fotovoltaice). In concluzie, deoarece masinile electrice au aceasta capacitate de a reduce emisiile de carbon, si acest lucru ar putea fi considerat un alt argument pro pentru vehiculele electrice. Pentru ca la binele intregii planete ar trebui sa contribuim cu totii putin cate putin prin fiecare actiune pe care o intreprindem, si noi, ca o firma mica de inchiriere de masini in Baia Mare - Maramures, ne luam angajamentul de a face tot ce vom putea pentru a ajuta la reducerea de emisii de carbon si noxe de ori ce fel.

3. Masinile electrice livreaza inalta performanta si necesita o intretinere redusa

Vehiculele electrice sunt de asemenea vehicule de inalta performanta ale caror motoare, pe langa faptul ca sunt silentioase si netede, necesita mai putina intretinere decat motoarele cu combustie interna, ceea ce pentru noi s-ar traduce in mai putini bani necesari cheltuielilor cu reparatiile si intretinerea flotei de masini a firmei de inchirieri de autoturisme Baia Mare. De asemenea, experienta de conducere a unei masini electrice poate fi una mai buna, deoarece motoarele electrice reactioneaza foarte rapid, facandu-le sa raspunda cu un cuplu bun. Vehiculele electrice, beneficiind de inventii si inovatii mai noi decat omologii lor alimentati cu restul tipurilor de carburanti, sunt adesea mai conectate digital cu statiile de incarcare care ofera optiunea de a controla incarcarea chiar si de la distanta prin diverse aplicatii.

Argumente contra

1. Masinile electrice au o autonomie redusa deci cu ele se poate calatori pe distante mai mici 

Vehiculele electrice au in medie o distanta de utilizare mai mica decat autovehiculele alimentate cu combustibili conventionali. Autonomia majoritatii modelelor autoturismelor electrice variaza intre 80 si 140 de km pe incarcare, insa mai nou unele modele de lux pot ajunge si la o autonomie de 600km la o incarcare. Cu toate acestea, pretul ridicat de achizitie al unor astfel de modele de lux, care ajung sa coste mult peste 50.000€,  reprezinta un impediment pentru o firma de inchirieri auto prin prisma investitiei initiale mari si a duratei lungi de amortizare.De accea, nevoia de reincarcare frecventa si lipsa infrastructurii reprezinta o problema la achizitionarea unui vehicul electric atunci cand este necesar sa efectuam calatorii lungi in mod frecvent. De asemenea disponibilitatea statiilor de incarcare poate face ca vehiculele electrice sa fie mai putin potrivite pentru activitati precum calatoriile pe distante lungi sau autostrazi si binenteles pentru inchirierea acestora. Spre exemplu, unul din clientii nostri, stabilit in Paris si posesor de autovehicul electric a analizat posibilitatea de a face deplasarea din Paris spre Baia Mare cu masina personala, insa numarul mic de statii de alimentare existente in Ungaria si Romania l-a determinat sa calatoreasca cu avionul si odata ajuns acasa sa apeleze la serviciile noastre de inchiriere autoturisme Baia Mare.

2. Masinile electrice au nevoie de mai mult timp pentru alimentare

Incarcarea unui vehicul electric poate reprezenta de asemenea o problema. Reincarcarea completa a acumulatorului cu incarcatorul poate dura pana la 8 ore, iar statiile de incarcare rapida au nevoie de 30 de minute pentru incarcarea la o capacitate de 80%, lucruri care ingreuneaza foarte mult capacitatea de deplasare pe distante lungi in timp rezonabil cu aceste vehicule.

In tara noastra nici la capitolul infrastructura statiilor de incarcare nu stam prea bine, din pacate. Sunt zone intinse mai ales in mediul rural in care nu gasesti nici o statie de incarcare pe kilometri intregi, astfel incat esti nevoit sa-ti calibrezi foarte bine distantele pe care le ai de parcurs, ca sa nu ramai in asa zisa “ pana a prostului” pentru ca exista riscul sa ramai fara energie in baterie in mijlocul pustietatii. Conducatorii de masini electrice trebuie sa fie precauti, deoarece nu exista posibiliatea incarcarii rapide a acestor vehicule in maxim 10 min, ca si la statia de benzina in cazul vehiculelor cu combustibili conventionali. Aceasta problema este una chiar foarte spinoasa in cazul firmelor de inchirieri auto- inchirieri masini- rent a car, deoarece clientii nostrii de regula inchiriaza masini pentru a se deplasa rapid pe distante relativ mari. La o medie de 60 - 70km parcursi pe ora pe drumurile din Romania din pacate, cu o masina electrica inchiriata nu prea poti sa faci intr-o zi de lucru de 8 ore un drum de 300km de exemplu, fara a fi nevoit sa pierzi timp pentru a reincarca bateria masinii. Imaginati-va spre exemplu ca inchiriati o masina electrica de la firma noastra de inchirieri de autoturisme Baia Mare, cu o autonomie de 250km pe incarcare si aveti de facut un drum Baia Mare – Cluj si retur fara nici o oprire pe care nu veti putea sa-l faceti cu masina respectiva decat daca gasiti o statie de incarcare rapida libera la Cluj, destul de greu de gasit de altfel deoarece prin prisma aglomerarii Clujului si a numarului mai mare de masini electrice statiile rapide sunt de regula ocupate. Dupa cum spuneam in cazul in care nu gasiti o statie rapida libera si trebuie sa stati la rand dupa alte 2 masini, aveti de asteptat mai bine de o ora sa va vina randul la statie, iar apoi veti mai petrece 30 min pana va incarcati masina electrica inchiriata si abia dupa aceea puteti sa va porniti pe drumul de intoarcere spre Baia Mare. Si uite asa ati avut de stat si pierdut timp pretios degeaba pentru a va putea intoarce spre judetul Maramures, timp pe care l-ati fi castigat in cazul masinilor cu carburanti conventionali.

3. Masinile electrice sunt mai scumpe si este posibil ca bateriile sa aiba nevoie de inlocuire

Bateriile unei masini electrice nu sunt de loc ieftine si s-ar putea ca pe toata durata de viata a unei masini sa fie necesara inlocuirea de mai multe ori a acestor baterii, acestea avand costuri de achizitie foarte mari, ceea ce ar duce per ansamblu la un cost mare de utilizare a vehiculelor electrice. De asemenea preturile de achizitie a vehiculelor electrice sunt mai mari in comparatie cu ale autovehiculelor alimentate cu alt tip de combustibili. Cu toate acestea, economiile cu costurile de combustibil, creditele fiscale si stimulentele de stat, pot totusi contribui la compensarea acestui cost global mare de achizitie, daca acestea sunt disponibile.

 

In concluzie, achizitionarea unor vehiculele electrice, ca de altfel in cazul ori carui alt tip de vehicul, trebuie evaluata pe baza nevoilor personale sau, in cazul nostru a nevoilor clientilor firmei de inchirieri auto – rent a car, dar mai ales a nevoii de utilizare a vehiculului. 

Electric cars versus conventional cars in rent a car